Polisen krävs på två miljoner kronor för utebliven upphandling

POLISEN2021-06-11
Sedan flera år har Polisen köpt bärgningstjänster utan upphandling. Nu begär Konkurrensverket att förvaltningsrätten beslutar att myndigheten ska betala två miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift, en slags böter.

Polisen har under flera år saknat ramavtal för sitt återkommande behov av bärgningstjänster, konstaterar Konkurrensverket i ett pressmeddelande. Myndigheten har inte upphandlat nya ramavtal i takt med att de gamla har löpt ut. Därför har Polisen varit utan ramavtal under en stor del av perioden 2017-2020. Myndigheten har i stället haft enskilda bärgningsuppdrag utan föregående upphandling.

Konkurrensverket anser att Polismyndigheten därmed har gjort sig skyldig till en otillåten direktupphandling till ett uppskattat värde om cirka 30 miljoner kronor.

”En upphandlande myndighet måste ha sådana rutiner på plats att organisationen följer lagen om offentlig upphandling. Utan god kontroll på sina avtal riskerar myndigheten att inköpen blir dyrare. Det blir dessutom svårare att följa upp kvaliteten på de tjänster som levereras”, konstaterar generaldirektör Rikard Jermsten i pressmeddelandet.

Nu ansöker Konkurrensverket hos förvaltningsrätten i Stockholm att Polismyndigheten ska betala två miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.