En större andel av personalen inom Polisen skulle kunna jobba på distans, menar det nationella huvudskyddsombudet Robert Tkalcic.
Bild: Mostphotos
En större andel av personalen inom Polisen skulle kunna jobba på distans, menar det nationella huvudskyddsombudet Robert Tkalcic.

Polisen säger nej till distansarbete

POLISEN2020-04-24

Polisen går emot Folkhälsomyndighetens rekommendationer och låter inte all personal som kan jobba på distans göra det, skriver skyddsorganisationen i en begäran till arbetsgivaren om åtgärder. ”I de allra flesta fall har man svarat nej”, säger det nationella huvudskyddsombudet Robert Tkalcic till Publikt.

Betydligt fler skulle kunna arbeta på distans inom Polisen med tanke på den rådande coronapandemin. Men eftersom myndigheten generellt har gått ut med budskapet att den som är frisk ska vara på plats på jobbet, är det svårt för chefer på lokal nivå att besluta om distansarbete, skriver de nationella huvudskyddsombuden i en begäran till arbetsgivaren om åtgärder.

Det betyder att ett antal polisanställda som enligt Folkhälsomyndighetens definition tillhör en så kallad riskgrupp fortfarande går till jobbet trots att de inte behöver, säger Robert Tkalcic, nationellt huvudskyddsombud till Publikt.

– Särskild oro finns bland personal som antingen själv tillhör medicinsk riskgrupp, eller har närstående som gör det, säger han.

Robert Tkalcic vill att arbetsgivaren omformulerar sitt budskap om att den som är frisk ska gå till jobbet och i stället uppmanar den som kan jobba hemifrån att göra så.

– Alla medarbetare har inte möjlighet att arbeta på distans. Men det som har krockat här är att man nationellt har sagt att i grunden gäller budskapet ”frisk på jobbet”, säger han.

Hur stor andel av personalen inom Polisen som arbetar på distans kan Robert Tkalcic inte svara på. Han bedömer att fler och fler inom myndigheten jobbar hemifrån, men att andelen skulle kunna vara betydligt större.

I anmälan till arbetsgivaren skriver han också att Polisens syn på skyddsutrustning behöver förändras. I dag rekommenderas personalen att använda gasmask, så kallad skyddsmask 90.

Det kan innebära arbetsmiljöproblem, enligt Robert Tkalcic. Han menar att andningsmask och visir borde kunna godtas som alternativ till gasmasken, eftersom den senare inte är optimal att använda under en längre period i arbetet.

Enligt anmälan anser skyddsorganisationen att Polisen snabbt bör ta fram nya riktlinjer så att ny typ av skyddsutrustning kan köpas in och delas ut till personalen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

DU KANSKE OCKSÅ ÄR INTRESSERAD AV

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA