Annons:

Polisens övertid kostar hundratals miljoner kronor

POLISEN2023-11-27

Övertid inom Polismyndigheten kostar staten hundratals miljoner kronor årligen. Under 2022 arbetades mer än en miljon övertidstimmar inom myndigheten, vilket är 34 procent mer än 2019, året före pandemin, rapporterar TT.

Sex polisområden har enligt TT redan nu fler övertidstimmar 2023 än 2022, trots att året ännu inte är slut. Det handlar om Gotland, Halland, Norrbotten, Storgöteborg, Uppsala och Västerbotten. Västmanland och Stockholm syd är uppe på nästan samma nivåer som förra året. Statistiken omfattar alla Polisens 37 302 anställda, varav 62 procent är poliser och 38 procent civilanställda.

TTs beräkningar utgår från en snittlön för poliser på 230 kronor i timmen och för civilanställda på 197 kronor i timmen. Det leder fram till en totalkostnad på mellan 307 och 478 miljoner kronor.

Enligt Polisens HR-avdelning är övertid allra vanligast bland de 10 856 poliser som jobbar i yttre tjänst, skriver TT.

”Vi tyckte övertiden var allvarlig 2018, men det är mycket mer övertid nu än då. Det är ett extremt läge”, säger Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow till TT.

Polisförbundet ser att en förklaring till de många övertidstimmarna är den grova brottsligheten. Vid ”särskilda händelser”, som skjutningar eller sprängningar, flyttar Polismyndigheten personal till det drabbade området, vilket enligt Polisförbundet kan leda till övertid både i den tillfälliga placeringen och i det lokalpolisområde som personalen hämtats från.

Enligt Polismyndigheten förklaras den ökande övertiden dels av att myndigheten vuxit, dels av den ökade brottsligheten. Pressekreteraren Sofia Hellqvist skriver i ett mejl till TT att övertiden skulle minska om Polismyndigheten fick mer pengar och kunde anställa fler.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA