Polisinsats på SiS-boende i Fagersta

SIS2023-05-23

Personalen på Statens institutionsstyrelses, SiS, ungdomshem Sundbo i Fagersta tvingades kalla på polis på måndagen, sedan fyra intagna barrikaderat sig på ett rum och uppträtt hotfullt, skriver Fagersta-Posten.

Anställda vid ungdomshemmet larmade polisen vid flera tillfällen under måndagseftermiddagen. Det ska enligt tidningen ha rått en hotfull stämning på institutionen.

”Det har varit en situation, vi blir ditkallade 12.30 av personalen då det ska ha varit lite upploppsstämning. Fyra personer som barrikerat sig i något rum. Man ska eventuellt ha maskerat sig och låst in sig i ett rum, och det blev en hotfull stämning”, sade polisens presstalesperson Magnus Jansson Klarin till Fagersta-Posten.

Enligt tidningen ryckte flera polispatruller ut till boendet och lyckades så småningom lugna ned situationen. Polisen fick ut de fyra personerna och ingen person skadades fysiskt. Ingen person ska ha gripits av polisen och det är oklart om händelsen kommer att leda till någon anmälan.

Enligt institutionschefen Marcus Lindberg ska det handla om två separata händelser som inträffat på olika platser på boendet:

”Det första som har hänt här under eftermiddagen är att vi fått vetskap om att ungdomar på olika avdelningar, oberoende av varandra, har barrikaderat sig. Båda händelserna är helt oberoende av varandra, men sker ungefär samtidigt”, berättar han för tidningen.

Han vill inte hålla med om uppgiften att det varit upploppsstämning. Marcus Lindberg har inga uppgifter om att personer har skadats i samband med händelserna, varken ungdomar eller anställda. Han kan inte heller bekräfta uppgifter om att ett vapenliknande föremål ska ha förekommit.

”Vi ska säkra situationen så att ungdomar och personal känner sig trygga i vårdmiljön, det är prio ett just nu”, sade Marcus Lindberg till tidningen senare på måndagseftermiddagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.