Populärt arbeta efter 65

PENSION2011-05-19
Statstjänstemän stannar kvar i arbetslivet längre än andra. Mer än var tredje fortsätter att arbeta efter 65-årsdagen. Högavlönade stannar längst.

Uppgifterna redovisas i den årliga rapporten från Statens tjänstepensionsverk, SPV. Statstjänstemännen är i genomsnitt 65 år då de lämnar arbetslivet, lika för kvinnor och män. För hela arbetsmarknaden är snittåldern för pension 63,1 år.

I staten fortsätter 36 procent att arbeta efter 65-årsdagen. Och räknar man bort dem som avgått med sjukpension eller pensionsersättning är det drygt fyra av tio som jobbar vidare.

Dessutom blir allt fler kvar även sedan de fyllt 67. Antalet har ökat varje år sedan 2002, då 34 personer över 67 års ålder arbetade i staten. Förra året var antalet 1 062. En stor del i den gruppen arbetar på universitet och högskolor.

De flesta som stannar i tjänst efter ordinarie pensionsålder har hög lön, över 40 000 kronor i månaden. Bland dem som i stället går i förtid har flertalet 21 000-25 000 kronor i månaden.

SPV-rapporten visar också att den statliga delpensionen, som infördes 2003, minskar i betydelse. Dels har antalet beviljade delpensioner sjunkit med omkring 20 procent sedan toppåret 2007, dels är det nu betydligt färre som får maximal delpension, på halvtid. En stor majoritet får bara minska sin arbetstid med upp till 20 procent. Det är framför allt de med hög lön som får delpension med hög omfattning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av claes hemberg (ej verifierad) fre, 06/03/2011 - 00:16
Häftigt, spännande och kul. Att dessutom 1 000 arbetare vidare efter 67 låter många. Men hur många i själva gruppen gäller det?

http://www.finansliv.se/claes-hemberg/hoppa-av-pensionen/
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.