Posten backar om utförsäljning

”HAR LYSSNAT”2003-12-02
Pressen på Postens ledning blev för stor. Beslutet att sälja ut Löneservice och Ekonomisupport med cirka 500 anställda har tagits tillbaka.

Kjell Strömbäck är just nu en tämligen nöjd ordförande för ST-Post. Han har fått motta uppmuntrande tillrop av sina medlemmar, sedan det står klart att Posten inte ska lägga vissa enheter på entreprenad.

– Vi har fått igenom vårt viktigaste krav genom att använda oss av lobbyverksamhet, och artiklar i media – Statstjänstemannen och TV. Vissa enheter har skrivit till Postens chef Lennart Grabe och krävt att få vara kvar. Det tryck som på så sätt skapats har nog bidragit till att ledningen ändrat sig.

Givetvis har man lyssnat på och vägt in personalens reaktioner, säger Mats Engstrand, ansvarig för Postens Sparprogram. Men han betonar främst att marknaden inte är mogen för en utförsäljning av det här slaget.

– Vår utvärdering visar att det inte finns någon tillräckligt stor aktör att sälja till, framhåller han.

Postens beslut betyder att ungefär 400 anställda på Löneservice och Ekonomisupport blir kvar inom Posten och kan ta del av de trygghetssystem som finns i samband med personalminskningar. Däremot riskerar de som arbetar inom IT-driften fortfarande att säljas ut.

– Posten ska effektivisera och sänka kostnaderna med en miljard kronor från och med 2005. Det betyder att löne- och ekonomiadministrationen centraliseras till färre orter, tror Mats Engstrand.

Posten beräknar att totalt 1 500 administratörer ska bort. Vilka tjänster det blir frågan om är ännu oklart, men det rör sig om alla typer av administratörer.

I korthet

Posten ska sänka kostnaderna med 1 miljard kronor fram till 2005. Därför ska cirka 1 500 administratörer bort. De betyder troligen också att verksamhet inom löne- och ekonomiadministration centraliseras till färre orter i landet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.