»Posten går bra - det ska synas på lönen«

AVTAL 20072007-09-11

Postens goda ekonomi bör avspeglas i löneutrymmet. Det anser ST-avdelningen som nu löneförhandlar direkt med arbetsgivaren.

Vid tidigare avtalsförhandlingar har ST först deltagit i förhandlingarna om ett branschavtal med arbetsgivarorganisationen Almega. Därefter har man förhandlat med Posten. Den här gången gör man tvärtom och börjar med Posten.

–Vi har varit bakbundna av branschavtalet som är ett paraplyavtal för flera områden, förklarar STs avdelningsordförande Kjell Strömbäck.

Viktiga frågor i årets avtalsrörelse gäller tryggheten – vad som händer vid övertalighet och hur man hjälper uppsagda medlemmar, säger Kjell Öström, förhandlingsledare för ST inom Posten.

Löneutrymme viktigast

–Huvudfrågan är att vi får ett rejält löneutrymme. Posten går väldigt bra, vilket ska återspeglas i löneutrymmet, menar han.

Dessutom vill ST ha en minsta garanterad löneökning, att ob-tillägget räknas upp, övertidstaket sänks och att de lokala parterna kommer tillrätta med den dolda övertiden.

Organisation ska inte avgöra

ST och Seko förhandlar tillsammans. Ett av de gemensamma kraven är att det är arbetsuppgifterna, inte den fackliga organisationstillhörigheten, som ska vara avgörande för lönesättningen. Saco har i dag ett sifferlöst avtal med fri lönesättning.

–Vi håller på att förhandla fram en ny lönemodell, som vi tror är bra för våra medlemmar. Samtidigt är det viktigt för oss att vi får behålla det materiella värdet i nuvarande kollektivavtal, förklarar Kjell Öström.

Bland kraven märks också en särskild låglönesatsning till kvinnodominerade yrkesgrupper.

ST har cirka 4 000 medlemmar inom Posten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA