Posten skär ned med 500 personer

POSTEN2010-09-29

Posten kommer att minska sin personal med 500 personer under de närmaste åren. Anledningen är de minskade brevvolymerna. Samtidigt får bolaget en ny VD.

Enligt planerna ska organisationen förändras kraftigt fram till år 2014. Två nya terminaler ska byggas i Hallsberg och Rosersberg. Terminalerna ersätter dem som i dag finns i Västerås, Karlstad, Tomteboda och Uppsala. Förändringarna berör omkring 1 800 personer och när de är genomförda kommer bolaget att ha 500 färre anställda än i dag.

– Ägaren ställer höga krav på att Posten ska leverera vinst. När volymerna minskar måste vi arbeta effektivare, säger Mikael Andersson, sektionsordförande för ST inom Posten.

Också paketterminalen i Ånge ska läggas ned.

Enligt Mikael Andersson har förändringen planerats under lång tid.

– Facket har varit med i diskussionerna länge. Vi har förståelse för att bolaget behöver anpassa sig till de minskande intäkterna. Vi förstår också att det är en jobbig situation för de medarbetare som blir drabbade av förändringen.

Han betonar att bolaget redan i dag minskar sin personal med mellan 700 och 1 000 personer om året.

– Vi har hela tiden stora omställningar att hantera. Men vi har väldigt bra omställningsavtal som vi är måna om att behålla, säger han.

Bolaget investerar nu också i nya maskiner som ska sortera posten på ett mer effektivt sätt – och förbereder sig för att gå över till mer miljövänliga transporter. Orterna Hallsberg och Rosersberg har valts ut med tanke på närheten till järnvägens stambanor.

– Det är positivt att satsa mer på järnvägstransporter. Landsvägs- och flygtransporterna medför väldigt mycket utsläpp, säger Mikael Andersson.

Posten Norden har samtidigt utsett Lars Idermark till ny VD och koncernchef. Han är idag koncernchef för Kooperativa Förbundet, KF. Lars Idermark börjar sitt nya arbete efter årsskiftet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Postens framtid
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA