Bild: Roland Magnusson/Mostphotos

Postnord ska återbetala 667 miljoner kronor

POSTNORD2021-09-14
Postnord måste betala tillbaka 667 miljoner kronor till svenska och danska staten. Enligt EU-kommissionen är de aktuella kapitaltillskotten att anse som olagligt statsstöd. Postnord avvaktar besked från ägarna.
Av:  Roland Magnusson/Mostphotos

Europakommissionen beslutade 2019 att granska ett internt kapitaltillskott från Postnord till Post Danmark om 2,3 miljarder danska kronor. Utfallet av granskningen blev att överföringen inte utgjorde otillåtet statsstöd enligt EUs regelverk. Men i samband med den inledda granskningen upptäckte kommissionen två kapitaltillskott under 2017 från ägarna svenska och danska staten till Postnord som nu bedöms varit otillåtna. Beslutet från kommissionen innebär att Postnord måste betala tillbaka 400 miljoner svenska kronor till svenska staten och 267 miljoner svenska kronor till den danska staten.

”Med dagens beslut hjälper vi till att återställa en likvärdig spelplan på den svenska och danska postmarknaden, samtidigt som Post Danmark får möjlighet att ställa om för en alltmer digital framtid”, kommenterar kommissionens vice ordförande Margrethe Vestager beslutet i ett pressmeddelande.

Enligt kommissionen innebar det kritiserade kapitaltillskottet att Postnord fick en orättmätig ekonomisk fördel framför sina konkurrenter. Därför beordrar kommissionen svenska och danska staten att ta tillbaka pengarna.

Postnord avvaktar nu enligt Dagens Nyheter besked från ägarna hur återbetalningskravet ska hanteras. Enligt bolagets finanschef Viktor Davidsson kommer en återbetalning inte att påverka bolaget nämnvärt och inte heller den dagliga verksamheten.

”Det är stora summor det handlar om, rent krasst vet jag inte praktiskt hur det ska gå till”, säger Viktor Davidsson till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Postnord EU
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.