Praktikanter får göra anställdas jobb

SKATTEVERKET2010-05-25

Skatteverket använder Lyftpraktikanter till arbetsuppgifter som normalt utförs av anställda. Men Lyftplatser ska inte tränga undan arbetstillfällen, säger Arbetsförmedlingens verksjurist Katarina Hammarberg.

I februari uttalade sig arbets­marknadsminister Sven Otto
Littorin
om att praktik inom den arbetsmarknadspolitiska sats-
ningen Lyft inte ska ersätta ordinarie arbetsuppgifter och tränga undan rekryteringar som annars skulle ha gjorts.

Men på Skatteverket, som har dålig ekonomi, uppmanas alla chefer att leta efter arbetsuppgifter som inte är myndighetsutövning och kan utföras av Lyftpraktikanter.

– Nu finns den här möjligheten, och just nu är det en bra lösning för Skatteverket, säger Skatteverkets personaldirektör Elisabeth Bjar Söderlund.

Ersätter projektanställda

I höst är det tänkt att praktikanter ska registrera lägenhetsnummer i folkbok­föringen, en uppgift som annars skulle ha utförts av projektanställda, enligt Elisabeth Bjar Söderlund.

Det handlar om 150 platser. Men eftersom arbetet beräknas ta nästan ett år, och en Lyftpraktik i normalfallet ska vara tre månader, kan Skatteverket teoretiskt sett ta emot runt 500 praktikanter.

Redan nu har ett sextiotal personer Lyftpraktik på Skatteverket, flertalet på skatteupplysningen.

STs avdelningsordförande Ing-Marie Sandin är kritisk till användningen av praktikplatser. Om arbetslösa i stället blivit anställda hade de fått bättre betalt och haft en arbetslivs­erfarenhet att hänvisa till, menar hon.

– Hittills är det mest äldre kvinnor med lång arbetslivs­erfarenhet som fått praktikplatser. Praktiken bidrar knappast till att deras cv blir bättre. Jag tycker det är skamligt av regeringen.

Ingen regeringskommentar

ST Press har sökt Sven Otto Littorin utan resultat. Hans statssekreterare Eva Uddén Sonnegård vill inte svara på frågan om det var så här det var tänkt att Lyftplatserna skulle användas.

– Det överlämnar vi åt Arbetsförmedlingen att bedöma, säger hon.

Katarina Hammarberg, verks­jurist, säger att det står i Arbetsförmedlingens instruktion att myndighetens verksamhet ska utformas så att den inte bidrar till att arbetstillfällen trängs undan, såvida det inte är arbetsmarknadspolitiskt motiverat.

– Men huvudregeln är att åtgärder inte får ha undanträngande effekter.

Lyft ska vara en aktiveringsinsats i form av praktik, inte en reguljär arbetsuppgift, förklarar hon.

Katarina Hammarberg kan inte uttala sig om huruvida Arbetsförmedlingen gör felaktiga anvisningar till Lyft.

– Då måste du gå in i varje enskilt ärende och titta, eftersom varje anvisning föregås av en individuell bedömning som görs lokalt, säger hon.

Elisabeth Bjar Söderlund, personaldirektör på Skatteverket. <br>FOTO JOAKIM FOLKE
Elisabeth Bjar Söderlund, personaldirektör på Skatteverket. <br>FOTO JOAKIM FOLKE
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Åtgärden lyft

  • Lyft ska hjälpa arbetslösa att upprätthålla
    kontakten med arbetslivet. Deltagarna ska använda 25 procent av
    praktiktiden till att söka jobb. Deltagarna får aktivitetsstöd. De som
    inte uppfyller villkoren för ersättning från a-kassan får 223 kronor
    per dag före skatt. De som har rätt till a-kassa kan få högst 680
    kronor per dag före skatt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Inlagt av Ewa Green (ej verifierad) fre, 05/28/2010 - 04:06
Allmänheten börjar få upp ögonen nu, vad deras skattepengar går till, och här finns många röster att hämta i valet.
Varför inte fackföreningar och LO reagerat tidigare är för många av oss, en gåta. Det här dumpar både löner och tar bort arbetstillfällen. Man stängde en väl fungerande salladsbar i Göteborg, för att de inte hade kollektivavtal. Här finns ingenting, Ingen lön, (0 – 8000 kr netto i olika ersättningar) Det är inte semesterberättigande, inte A-kassegrundande och inte heller får man ta del av jobbskatteavdraget, trots samma omkostnader vid "sysselsättning" som vid vanliga jobb.100 % närvaro krävs och samtidigt skall man fortsätta söka jobb. Arbetet som utförs är sådant som annars inte hinns med!? (Varför då? Har man gjort av med för mycket personal, och varför anställer man inte, om det behövs mer folk. Nej, varför ska man göra det när man kan få gratis arbetskraft, och t om. få betalt för det)
Arbetsförmedlingen förmedlar arbetslösa till Kommuner, Föreningar och Privata företag och jobbfabriker mm. Det heter att Jobb och utbildningsgarantin (JUG) är frivillig, men vad är alternativet? Man får skriva på ett kontrakt där man tillåter AF, FK, Kommuner och övriga anordnare att följa upp och diskutera ev. problem. Nu uppstår Jobbfabriker och andra lösningar, på många ställen. Här sätter man arbetslösa i div. olika program. Anordnaren som ibland tar in flera hundra personer i varje fabrik (Råvarorna är de arbetslösa) får skattefritt 225 kr/person och dag. Det handlar om många miljoner!
Förr i världen auktionerade man ut föräldralösa barn och fattighjon till den som tog emot vederbörande, Nu är det arbetslösa man får betalt för att ha som gratis arbetskraft.

Inlagt av mimmi (ej verifierad) ons, 06/09/2010 - 14:15
En in och en ut! Vad ger tre månaders registrering på Skatteverket för meriter? Man är lika arbetslös innan som efter. Detta är utnyttjande av kvalificerad arbetskraft, riktigt fult!
Den grå arbetsmarknaden breder ut sig. Känner Herr Littorin sig nöjd? Vi som är i Fas 3 (dvs vi som har varit arbetslösa en längre tid), måste arbeta heltid för 65 % av a-kassan. Skulle Du, Littorin, vilja göra det, i hela TVÅ ÅR?! Ja, vi gör verkligen 'rätt för oss', vi arbetslösa.
Inlagt av A (ej verifierad) fre, 07/09/2010 - 03:48
Myndigheter har sökt både pressinformatörer och webbredaktörer. Kravlistan är lång, det är inga gröngölingar man söker, så någon praktik är det inte frågan om. Den som tar en LYFT-plats ska kunna jobbet från dag 1 och jobba precis som de övriga på avdelniningen, fast utan lön då. Känns väl kymigt när alla går till lunchmatsalen, utom praktikanten som får äta medhavd macka vid skrivbordet. Utan lön, ingen kostsam lunch. Den som tar jobbet får också bra motion, SL-kort ryms inte heller i budgeten. Det blir till att gå varje dag till jobbet, även om det är några mil eller så. Att jobba kostar! Klippning och uppdaterad klädsel blir det inte heller något med, man kan peka ut den som inte har lön, smart!
Inlagt av Vonna (ej verifierad) tors, 10/07/2010 - 17:37
Just detta bloggade jag om häromdagen! Jag tillhör en av dem som blev anvisad detta, men jag vägrade med hot att bli avstängd! Som tur är har jag nattjobb på timmar och kunde hävda att ett dagtidsjobb heltid inte funkar med mitt nattjobb! Så jag blev tvingad att ha en coach i stället... en coach som inte kan påverka alls för mig i mitt yrke i den offentliga sektorn...
Inlagt av Kashinga (ej verifierad) fre, 10/15/2010 - 18:57
Utförsäkra dom.Skicka dom till AF.Dom får inga introduktionsplatser.Inga praktikjobb och sannerligen nästan aldrig ett fast jobb med en normal lön.Dom är för sjuka för att jobba men håller sig vid liv på a-kassa.När dessa dagar är slut får dom ta sig till soc.Där får dom ett av marknadens lägsta bidrag.Pengarna
räcker inte,dom kommer efter med hyran,blir vräkta och får sova i sovsäck om det är den tidet på året att det går.Under tiden blundar svenska folket för verkligheten.Att antalet självmord går i höjden bryr dom sig inte om.Dom bryr sig inte heller i utförsäkrade De Arbetslösa är likgiltiga för dom.Man kan inte skylla allt på alliansen.Men man kan skylla på de empatilösa medborgare som i egoism och av cynism röstade fram dom.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA