Pressfriheten i Sverige inte i topp

MEDIA2006-10-24

Fem västeuropeiska länder toppar listan över var pressfriheten är starkast. Sverige delar fjortondeplats med Belgien. I botten på listan återfinns Nordkorea, Turkmenistan och Eritrea.

Organisationen Reportrar utan gränser gör årligen en sammanställning över var i världen pressfriheten är starkast, och var den hotas mest. I årets sammanställning tappar Sverige två placeringar, från tolfte till fjortonde plats. En förklaring är UDs roll i samband med stängningen av Sverigedemokraternas webbplats.

Listan toppas av Finland, Island, Irland och Nederländerna. EU-länderna hör till de länder där pressfriheten är störst. Men också mindre utvecklade länder tar sig närmare de västliga demokratierna. Bolivia parkerar på sextonde plats tillsammans med Kanada och Österrike, medan Tyskland delar sin 23:e plats med Benin och Jamaica.

USA har tappat nio placeringar sedan förra året, främst beroende på att Bush-administrationen valt att misstänkliggöra varje journalist som ifrågasätter ”kriget mot terrorismen”.

Danmark föll från en delad första plats förra året till nittonde, beroende på hot mot upphovsmännen till Muhammed-karikatyrerna som publicerades 2005.

Index över pressfriheten

25 i topp

1.
Finland

Island

Irland

Nederländerna

5.
Tjeckien

6.
Estland

Norge

8.
Slovakien

Schweiz

10.
Ungern

Lettland

Portugal

Slovenien

14.
Belgien

Sverige

16.
Österrike

Bolivia

Kanada

19.
Bosnien-Herzegovina

Danmark

Nya Zeeland

Trinidad-Tobago

23.
Benin

Tyskland

Jamaica

10 i botten

159 Nepal

160 Etiopien

161 Saudiarabien

162 Iran

163 Kina

164 Burma

165 Kuba

166 Eritrea

167 Turkmenistan

168 Nordkorea

Listan sammanställs av Reportrar utan gränser genom en enkät med 50 frågor riktad till organisationer och samarbetspartners runt om i världen. 168 länder finns med på listan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA