Prisas för skolinformation om facket

ARBETSLIVSPRIS2011-11-24
100 000 skolelever får lära sig mer om arbetslivet tack vare en satsning från Arena skolinformation. ST belönar nu projektet med förbundets arbetslivspris.

Arena skolinformation kunde häromdagen fira att 100 000 elever, främst i gymnasiet, fått ta del av dess utbildningsmaterial Arbetsliv. Det beskriver rättigheter och skyldigheter i arbetslivet, vad ett kollektivavtal är, fackföreningsrörelsens historia och arbetande människors villkor i världen.

Johanna Lindell på Arena skolinformation har lett projektet och var den som fick ta emot STs arbetslivspris på förbundets ordförandekonferens.

– Jättekul! Och jag märker när jag har varit ute på skolor att eleverna tycker att det är intressant att få prata om de här frågorna.

Men ger inte vanliga skolböcker kunskap om arbetslivet?

– Innan vi började gjorde vi en undersökning om vad ungdomar vet om arbetslivet och facket. Jag blev verkligen beklämd av resultatet. Det var till exempel bara hälften som kände till vad ett fackförbund gör.

Arena skolinformation lät också två historiker göra nedslag bland skolböcker i samhällskunskap från 1960-talet och framåt. De såg en tydlig trend.

– Tidigare skrev man i mer positiva ordalag om facket än man gör i dag. Frågor om arbetslivet fick också ett större utrymme.

Svenskt Näringsliv erbjuder sedan länge skolorna kompletterande material i samhällskunskap, med företagens perspektiv. En facklig motsvarighet har diskuterats i många år, men först nu satts i verket. Arena skolinformations satsning stöds ekonomiskt av LO och dess förbund, TCO-förbunden ST, Vision, Unionen och Finansförbundet samt Saco-förbundet SSR. Bidraget gör att skolorna kan få ta del av materialet gratis.

Arena Skolinformation har också gjort ett utbildningsmaterial om arbetsmiljöfrågor, rollspel om arbetsvillkor, diskriminering och jobbsökande samt särskilda lärarhandledningar. Ett möjligt nästa steg kan bli att göra utbildningar till lärarutbildningarna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.