Privat förmedling underbemannad

ARBETSFÖRMEDLINGEN2009-04-08

Kompetens- och förändringsgruppen, KFG, har blivit Sveriges största privata arbetsförmedlare. Nu avslöjar TV4 att företaget är underbemannat och inte lever upp till sina åtaganden.

Arbetsförmedlingen upphandlade för ett drygt år sedan arbetsförmedlingstjänster från privata leverantörer. KFG fick en stor del av de drygt 8 000 platser för arbetslösa som skulle inrättas. KFG erbjöd låga priser och nyskapande metoder, och skulle erbjuda en egen förmedlare eller ”coach” per 16 arbetssökande. Upphandlingen skulle ge KFG intäkter i storleksordningen mellan 50 och 160 miljoner kronor per år, berättar TV4 Nyheterna.

Nu bekräftar ledningen för företaget att varje coach ansvarar för drygt 40 arbetssökande, och tidigare anställda berättar för Nyheterna att coacher kan ha upp till 120 arbetssökande samtidigt.

En del av förklaringen är att avtalet med Arbetsförmedlingen ger full ersättning först när den arbetssökande får ett jobb och behåller det i tre månader. KFG har svårt att få ut de arbetssökande i jobb.

– När anbudet skrevs var det en helt annan situation i Sverige, det var högkonjunktur och då gjorde man en helt annan bedömning. Som jag ser det har vi den personal och den kompetens som uppdraget kräver, säger KFGs vd Bo Carlsson till TV4.

Arbetsförmedlingens stabschef Jan-Olof Dahlgren säger till Nyheterna att KFG måste informera myndigheten om man vill avvika från avtalet:

– Det här är mycket allvarligt, vi köper ju de här tjänsterna av KFG för att det ska vara en bra hjälp för enskilda arbetssökande, säger Dahlgren.

KFG med säte i Sandviken driver jobbstationer på 27 orter i landet och sedan sommaren 2008 har man tagit emot cirka 9 000 långtidsarbetslösa. KFG får betalt för varje arbetslös man tar emot. Om den arbetslöse får ett jobb betalar Arbetsförmedlingen ut ytterligare ersättning. Enligt KFG har drygt 1 500 av de 9 000 gått till jobb eller utbildning.

– Vad vi kommer att göra nu är att titta djupare på det här och se vad det innebär för avtalet med KFG. Ytterst kan det innebära att avtalet upphör, säger Jan-Olof Dahlgren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA