Privata aktörer inte bättre på att förmedla jobb

ARBETSFÖRMEDLINGEN2018-09-20

Privata bolag är inte bättre än statliga arbetsförmedlingar på att hjälpa folk till jobb. Det visas i en rapport från Arbetsmarknadsutredningen, rapporterar SVT. Redan i dag genomförs närmare 60 procent av Arbetsförmedlingens insatser för arbetslösa av andra aktörer.

Under valrörelsen lovade både Alliansen och Sverigedemokraterna att lägga ned Arbetsförmedlingen, som de anser inte lyckats med sitt uppdrag. I stället vill de att arbetslösa ska få hjälp av till exempel jobbcoachföretag.

Men enligt en rapport från den pågående Arbetsmarknadsutredningen är privata bolag inte generellt bättre än statliga arbetsförmedlingar på att hjälpa arbetslösa till jobb. En genomgång av många års internationell forskning visar att skillnaderna är ”små eller obefintliga”, enligt SVT som tagit del av rapporten.

Utredningen visar också att omkring 60 procent av Arbetsförmedlingens insatser mot arbetslösa redan i dag är ”privatiserade”, alltså utförs av andra aktörer som jobbcoachföretag och studieförbund, erfar SVT.

Rapporten som SVT tagit del av slår dock fast att Arbetsförmedlingen misslyckats på flera punkter, bland annat vad gäller matchning, effekter av vissa satsningar och rättssäkerhet och regelefterlevnad.

Arbetsmarknadsutredningen ska redovisa sina slutsatser senast 31 januari 2019.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA