Professorer i Lund inför ansvarsnämnd

HÖGSKOLAN2016-11-16

Tre professorer vid Lunds universitet har anmälts till Statens ansvarsnämnd av rektor Torbjörn von Schantz. Bakgrunden är misstänkta oegentligheter kring en konferens som professorerna deltagit i.

Det var i samband med en vetenskaplig konferens som hölls vid Lunds universitet i somras som deltagare uppmanades att betala sin anmälningsavgift till en ideell förening som två av professorerna bakom konferensen själva är engagerade i, skriver Sydsvenskan. En särskild utredare har granskat händelserna och finner att arrangemanget strider mot flera punkter i universitetets regelverk.

Nu har rektor Torbjörn von Schantz beslutat låta Statens ansvarsnämnd pröva professorernas agerande i samband med konferensen. En lektor ska utredas av universitetets egen personalansvarsnämnd, skriver tidningen.

”Sedan får vi se vad det blir för påföljd, om det blir någon påföljd. Men det här är jättejobbigt för alla inblandade”, säger Torbjörn von Schantz till Sydsvenskan.

De tre professorerna och lektorn har medgett att de gjort fel. De påpekar att ingen av dem personligen tjänat något på arrangemangen, och att felen gjorts på grund av okunskap, skriver tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA