Projekt granskar AI och jämställdheten

STATSFÖRVALTNING2020-12-22
I ett pilotprojekt ska Jämställdhetsmyndigheten ta reda på vilka effekter ett införande av artificiell intelligens, AI, på statliga myndigheter får för jämställdheten.

I ett pressmeddelande pekar Jämställdhetsmyndigheten på risken att självlärande datorprogram kan leda till jämställdhetsproblem när AI införs hos myndigheterna. Därför inleder myndigheten ett pilotprojekt för att upptäcka och mäta möjliga risker med AI-applikationer när det gäller jämställdhet. Projektet finansieras av Vinnova och genomförs i samarbete med företaget AI Sustainability Center.

”AI kommer att innebära stora möjligheter för myndigheternas arbete. Förhoppningen är att digitaliseringen kommer att utveckla och påverka servicen till medborgarna positivt i framtiden. Här finns det mycket vi inte kan överblicka i dag och som vi behöver mer kunskap kring. AI skulle kunna främja jämställdheten, men även kunna leda till det motsatta”, kommenterar generaldirektör Lena Ag projektet i pressmeddelandet.

Pilotprojektet har beviljats 1 660 000 kronor av Vinnova. Projektet ska pågå till november 2021 och syftar till att klarlägga om AI-applikationer leder till att användare får ett jämställt bemötande. Projektet bygger enligt pressmeddelandet på en metod för att identifiera, mäta och styra eventuella etiska fallgropar som utvecklats av AI Sustainability Center. Projektet ska fokusera på diskriminering kopplat till kön samt innovationer för att undvika den.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.