Projekt för jämställdhet i domstolar

JÄMSTÄLLDHET2018-01-19
De svenska domstolarna behöver bli bättre på jämställdhet. Det är slutsatsen efter en undersökning som genomförts på sex av domstolarna i Sverige, uppger Ekot.

Under fjolåret inledde sex av Sveriges domstolar ett samarbete för att se över verksamheten ur ett jämställdhetsperspektiv  – Göta hovrätt, Södertörns, Helsingborgs och Värmlands tingsrätter, samt förvaltningsrätterna i Malmö och Karlstad. Arbetet utgår från ett uppdrag från regeringen till Domstolsverket. På torsdagen hölls en workshop för domstolsanställda i Norrland för att redovisa resultatet av undersökningen, berättar Ekot. Sådana arrangemang kommer att genomföras också i andra delar av landet.

En av slutsatserna är att det finns brister i jämställdheten i själva rättssalarna. Det finns ett mönster som återspeglar normer som finns också i samhället i stort, säger myndighetens jämställdhetsstrateg Emma Ravald till Ekot. 

”Nästan alla domstolar i Sverige kommer vara med på det här och det är ganska unikt att träffas på det här sättet. För domstolarna är det nytt att gemensamt lyfta jämställdhetsfrågan”, säger hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.