Rådet för sjöfolkets kultur försvinner

STATLIGT2005-04-05

Småaktigt och cyniskt« tycker ST på Handelsflottans kultur- och fritidsråd, HKF, om förslaget att inordna myndigheten i Sjöfartsverket.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Verksamheten ska dessutom begränsas till att enbart omfatta det som ILOs konvention 163 (om sjömäns välfärd till sjöss och i hamn) ställer krav på. Förslaget kommer från regeringens särskilde utredare generaldirektör Lars Ljung.

Bundet till 2010 

Verksamheten finansieras idag till stor del med bidrag från
Sjöfartsverkets farledsavgifter. 2004 var bidraget 19,5 miljoner kronor. Utredarens förslag skulle minska kostnaderna med tre till fem miljoner kronor.

–Sverige är bundet av ILO-konventionen 163 till hösten 2010, men gör nu allt för att komma undan med minsta möjliga kostnader. Det tycker vi är både småaktigt och cyniskt, eftersom det drabbar en yrkesgrupp som har en besvärlig arbetsmiljö och många arbetsskador, säger Eva Magnusson, ordförande i ST inom HKF.

HKF är en statlig myndighet under näringsdepartementet. Sedan 1976 har man erbjudit både svenska och utländska sjömän olika kultur- och fritidsaktiviteter. Man har bland annat distribuerat böcker, tidningar, filmer och TV-program till svenska fartyg och erbjudit motions- och idrottsverksamhet samt transportservice i vissa hamnar.

Huvudkontoret är i Stockholm. Anställda finns även i Norrköping, Malmö, Göteborg, Rotterdam och Antwerpen, totalt närmare 30 personer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA