Rådman anmäld till ansvarsnämnden

DOMSTOLARNA2021-11-30
En rådman vid en tingsrätt har anmälts till Statens ansvarsnämnd misstänkt för tjänsteförseelse, rapporterar Dagens Nyheter. Rådmannen släppte i höstas felaktigt två häktade misstänkta.

Domaren beslutade tidigare i november att försätta två häktade personer på fri fot. De två är båda i tjugoårsåldern och misstänkta för våldtäkt. Anledningen till att de släpptes var att tingsrätten skrivit fel i sitt häktningsbeslut. Där angavs att åtal skulle vara väckt senast 9 november, trots att åklagarens tidsfrist för att väcka åtal egentligen skulle varit 10 november.

Når rådmannen 9 november kunde konstatera att något åtal inte var väckt beslutade hon att de två skulle försättas på fri fot, eftersom det enligt häktningen var sista dagen för ett åtal. När tidsfristen löpt ut fanns inte längre någon laglig grund för häktningen, trodde hon.

Åklagarmyndigheten överklagade omedelbart rådmannens beslut, och hovrätten beslutade att de två skulle häktas på nytt. Inom ett dygn hade polisen lyckats hitta och på nytt gripa de misstänkta, som för närvarande står inför rätta i ett pågående mål i Stockholms tingsrätt.

Händelsen har anmälts till Statens ansvarsnämnd av tingsrättens chef, skriver tidningen. Nämnden ska pröva om rådmannens misstag är att anse som en tjänsteförseelse.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.