Rådman anmäld till ansvarsnämnden

DOMSTOLARNA2021-11-30

En rådman vid en tingsrätt har anmälts till Statens ansvarsnämnd misstänkt för tjänsteförseelse, rapporterar Dagens Nyheter. Rådmannen släppte i höstas felaktigt två häktade misstänkta.

Domaren beslutade tidigare i november att försätta två häktade personer på fri fot. De två är båda i tjugoårsåldern och misstänkta för våldtäkt. Anledningen till att de släpptes var att tingsrätten skrivit fel i sitt häktningsbeslut. Där angavs att åtal skulle vara väckt senast 9 november, trots att åklagarens tidsfrist för att väcka åtal egentligen skulle varit 10 november.

Når rådmannen 9 november kunde konstatera att något åtal inte var väckt beslutade hon att de två skulle försättas på fri fot, eftersom det enligt häktningen var sista dagen för ett åtal. När tidsfristen löpt ut fanns inte längre någon laglig grund för häktningen, trodde hon.

Åklagarmyndigheten överklagade omedelbart rådmannens beslut, och hovrätten beslutade att de två skulle häktas på nytt. Inom ett dygn hade polisen lyckats hitta och på nytt gripa de misstänkta, som för närvarande står inför rätta i ett pågående mål i Stockholms tingsrätt.

Händelsen har anmälts till Statens ansvarsnämnd av tingsrättens chef, skriver tidningen. Nämnden ska pröva om rådmannens misstag är att anse som en tjänsteförseelse.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA