Rätt att låta beslut om dispens stå fast

LÄNSSTYRELSEN2010-10-27

Justitieombudsmannen, JO, anser att den nuvarande länsledningen på Gotland gjorde rätt när man låtit bli att ändra det beslut som ledde till att förra landshövdingen fick avgå i fjol.

Landshövding Marianne Samuelsson avgick förra sommaren i efterdyningarna av ett beslut om dispens från strandskyddsreglerna. En privatperson fick bygglov för en tillbyggnad på sin tomt, trots att ansvariga tjänstemän på länsstyrelsen ansåg att beslutet stred mot gällande regler.

I debatten om beslutet uttalade sig Marianne Samuelsson om bristande lojalitet från medarbetarnas sida, sedan en privat ljudinspelning där hon gjorde uttalanden om dispensen sänts i lokalradion.

Nu har JO granskat den nuvarande länsledningens och landshövdingen Cecilia Schelin Seidegårds hantering av ärendet. Enligt JO var det rätt att inte ta tillbaka den beviljade dispensen, skriver Gotlands Allehanda. Beslutet hade vunnit laga kraft och de aktuella byggnadsarbetena var redan påbörjade. Ett gynnande beslut får bara ändras i undantagsfall, konstaterar JO. Av hänsyn till den enskildes rättssäkerhet var det rätt att inte ändra det beslut som redan hade fattats.

Tidigare har också Miljödomstolen avslagit Naturvårdsverkets överklagande av beslutet.

”Det var framför allt mitt beslut att inte riva upp det ärendet, som då gick till JO. Det känns väldigt skönt att JO gjorde exakt samma bedömning som jag”, säger landshövding Cecilia Schelin Seidegård till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA