Regering och fack pratar arbetsmiljö

ARBETSMILJÖ2008-04-22

Samtalen om framtidens arbetsmiljöpolitik har inletts mellan regeringen och arbetsmarknadens parter. TCO kräver stärkt företagshälsovård och ökad tillsyn.

Det är arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin som bjudit in parterna till samråd om hur arbetsmiljöpolitiken bör utformas framöver. Tanken är att mer offensivt försöka förebygga utslagning i arbetslivet. En god arbetsmiljö ska också kunna ge skötsamma arbetsgivare konkurrensfördelar.

Några konkreta förslag har ännu inte presenterats. Utgångspunkten är vad regeringen kallar en tankeram som tjänar som underlag för diskussion.

TCO har presenterat fyra huvudsakliga krav. En stärkt företagshälsovård anses helt avgörande för det förebyggande arbetet. Man vill också öka tillsynen, och analysera konsekvenserna av de kraftiga nedskärningarna på Arbetsmiljöverket. För det tredje efterlyser TCO bättre kunskaper om arbetsmiljö, både hos chefer och skyddsombud. Slutligen vill man se ett nytt nationellt centrum för forskning kring arbetsmiljö, sedan Arbetslivsinstitutet lades ned i fjol.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA