Regeringen bör besluta om fängelser

KRIMINALVÅRD2009-02-19

Regeringen bör besluta om antalet platser vid häkten och anstalter. Det föreslås i betänkandet Effektiviteten i Kriminalvårdens lokalförsörjning.

Antalet häktade och fängelsedömda varierar både från år till år och inom ett och samma år. Det är svårt att göra långtidsprognoser över hur många anstalts- och häktesplatser som behövs. Det är dyrt och tar lång tid att bygga anstalter. Det är några av problemen med kriminalvårdens lokalförsörjning, enligt utredningen.

Det är statsmakten som i första hand förfogar över de kriminalpolitiska åtgärderna och bäst kan styra den långsiktiga utvecklingen. Därför bör det, enligt utredningen, vara regeringen och inte kriminalvården som beslutar om antalet platser på häkten och anstalter.

Utredaren anser också att kriminalvården bör öka flexibiliteten och ha ett visst antal tillfälliga platser i beredskap samt att kriminalvården ska kunna minska eller öka antalet platser med 20 procent på tre års sikt.

Anstalternas ålder och storlek verkar däremot inte påverka kostnaderna i någon större utsträckning. Man har inte funnit stöd för att gamla anstalter är mindre kostnadseffektiva än nya eller att stora anstalter är särskilt kostnadseffektiva. I utredningen påvisas dock behovet av att många av anstalterna behöver renoveras.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA