Regeringen föreslår att Kriminalvården får utökade befogenheter

KRIMINALVÅRDEN2022-02-18

I en lagrådsremiss föreslår regeringen att Kriminalvården ska få rätt att besluta om tillfälligt omhändertagande av personer som bryter mot de villkor som gäller under villkorlig frigivning eller skyddstillsyn.

Sedan 1 maj i fjol har Kriminalvården utökade möjligheter att genomföra kontroll- och stödåtgärder för personer som är villkorligt frigivna eller dömda till skyddstillsyn. Bland annat kan myndigheten kontrollera dem med elektronisk övervakning med fotboja. Det ger ökade möjligheter att upptäcka om den som blivit villkorligt frigiven eller dömd till skyddstillsyn missköter verkställigheten.

Enligt den nu beslutade lagrådsremissen vill regeringen dessutom ge Kriminalvården rätt att tillfälligt besluta om omhändertagande av den som bryter mot reglerna. I dag krävs beslut av en övervakningsnämnd eller en domstol för att kunna omhänderta en person som bryter mot de villkor som gäller under villkorlig frigivning eller skyddstillsyn.

I ett pressmeddelande påpekar regeringen att Kriminalvården är i tjänst dygnet runt och att myndigheten genom förslaget får möjlighet att fatta snabba beslut om någon till exempel avviker från ett behandlingshem eller avlägsnar en fotboja. Kriminalvårdens beslut ska gälla omedelbart och övervakningsnämnden ska pröva beslutet senast dagen efter, om det ska fortsätta att gälla. De nya reglerna föreslås träda i kraft 1 oktober 2022.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA