Skarpare verktyg för Kriminalvården

KRIMINALVÅRDEN2022-06-13

Riksdagen har beslutat att Kriminalvården ska ha möjlighet att tillfälligt frihetsberöva villkorligt frigivna och personer dömda till skyddstillsyn. Lagändringen träder i kraft 1 oktober.

I dag ligger rätten att besluta om omhändertagande av en klient vid allvarlig misskötsamhet hos Övervakningsnämnden. Det innebär att beslut inte kan fattas utanför kontorstid, medan misskötsamhet ofta förekommer under kvällar eller helger.

I ett pressmeddelande konstaterar Kriminalvården att den luckan i lagstiftningen nu täpps till. Från oktober kan Kriminalvården reagera snabbare, och fatta beslut att klienten ska omhändertas. Beslutet ska sedan underställas Övervakningsnämnden.

”Det är ett beslutsmandat vi inte haft tidigare. Det blir kanske de mest ingripande beslut som Kriminalvården kan göra på egen hand”, understryker Emma Ekstrand, enhetschef för frivården, i pressmeddelandet.

Tillsammans med utökade befogenheter till elektronisk kontroll, fotboja, innebär lagändringen att myndigheten får kraftfullare verktyg. Det är viktigt för förtroendet för påföljden, menar Emma Ekstrand.

”Man kan säga att detta kan innebära en snabbare konsekvens för klienten. Omhändertagandet är inget straff i sig, utan ett sätt att återetablera övervakningen och ett led i utredningen för vad som ska hända sedan. Det kan ytterst bli så att villkorlig frigivning förverkas eller att en skyddstillsyn omvandlas till fängelsestraff i stället”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA