Skarpare verktyg för Kriminalvården

KRIMINALVÅRDEN2022-06-13
Riksdagen har beslutat att Kriminalvården ska ha möjlighet att tillfälligt frihetsberöva villkorligt frigivna och personer dömda till skyddstillsyn. Lagändringen träder i kraft 1 oktober.

I dag ligger rätten att besluta om omhändertagande av en klient vid allvarlig misskötsamhet hos Övervakningsnämnden. Det innebär att beslut inte kan fattas utanför kontorstid, medan misskötsamhet ofta förekommer under kvällar eller helger.

I ett pressmeddelande konstaterar Kriminalvården att den luckan i lagstiftningen nu täpps till. Från oktober kan Kriminalvården reagera snabbare, och fatta beslut att klienten ska omhändertas. Beslutet ska sedan underställas Övervakningsnämnden.

”Det är ett beslutsmandat vi inte haft tidigare. Det blir kanske de mest ingripande beslut som Kriminalvården kan göra på egen hand”, understryker Emma Ekstrand, enhetschef för frivården, i pressmeddelandet.

Tillsammans med utökade befogenheter till elektronisk kontroll, fotboja, innebär lagändringen att myndigheten får kraftfullare verktyg. Det är viktigt för förtroendet för påföljden, menar Emma Ekstrand. 

”Man kan säga att detta kan innebära en snabbare konsekvens för klienten. Omhändertagandet är inget straff i sig, utan ett sätt att återetablera övervakningen och ett led i utredningen för vad som ska hända sedan. Det kan ytterst bli så att villkorlig frigivning förverkas eller att en skyddstillsyn omvandlas till fängelsestraff i stället”.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.