Regeringen går vidare med parternas överenskommelse

ARBETSRÄTT2021-01-13
Efter många turer kunde till slut PTK, IF Metall, Kommunalarbetareförbundet och Svenskt Näringsliv komma överens om förändringar i arbetsrätten. Nu tillsätter regeringen tre utredningar för att genomföra parternas överenskommelse.

De tre interna utredningarna ska lämna förslag på hur den överenskommelse som slöts mellan parterna kan genomföras. De rör anställningsskyddet, omställnings- och kompetensstöd samt ett nytt och parallellt offentligt studiestöd.

Parterna har bland annat kommit överens om nya regler kring hyvling, ökad rätt till kompetensutveckling för anställda samt bättre villkor för visstidsanställningar.

Överenskommelsen ger samtidigt arbetsgivare rätt att göra undantag från turordningsreglerna vid uppsägning för tre anställda oavsett storlek. För företag med upp till tio anställda höjs undantaget från två till fem anställda.

Företrädare från parterna ska delta aktivt i arbetet med utredningarna som kommer att pågå under våren och ska presenteras senast 15 maj i år. Regeringens förhoppning är att den nya arbetsrätten ska kunna träda i kraft före halvårsskiftet 2022.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsrätt
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.