Kluvet LO ställer sig bakom las-uppgörelsen

ARBETSRÄTT2021-11-11
LO och Svenskt Näringsliv rekommenderar sina beslutande organ att godkänna principöverenskommelsen om ny lagstiftning kring anställningsskydd, omställning och studiestöd. LO-förbunden var dock inte eniga.

I ett pressmeddelande från LO konstateras också att parterna har enats om att anta ett nytt huvudavtal som innebär att vissa anställningsskyddsfrågor regleras, samt ytterligare omfattande omställningssystem för dem som antar huvudavtalet.

”Det är bra att LO nu enats om att rekommendera representantskapet att ansluta till huvudavtalet. Jag är också glad över att vi nu kan garantera att de förbund som väljer att stå utanför får ett betydligt bättre omställningspaket”, framhåller LOs avtalssekreterare Torbjörn Johansson i pressmeddelandet.

”Det finns ingen förlorare, bara vinnare, med att LO säger ja”, anser Mattias Dahl, vice vd för Svenskt Näringsliv i ett pressmeddelande.

”Med LO ombord står de tre bärande delarna av den privata arbetsmarknaden, arbetsgivare, tjänstemän och arbetare, bakom Huvudavtalet. Det är glädjande och bra att uppslutningen bakom de efterlängtade arbetsmarknadsreformerna, som kraftigt förbättrar förutsättningarna för företag och anställda i Sverige, nu är ännu starkare”, understryker Mattias Dahl.

Beslutet att ställa sig bakom den uppgörelse som tidigare träffats mellan Svenskt näringsliv, PTK och LO-förbunden IF Metall och Kommunal fattades på tisdagen av LOs styrelse. Men fyra LO-förbund reserverade sig mot beslutet, Seko, Byggnads, Fastighets och Transport.

”Jag kan inte med öppna ögon säga att det är okej att låsa in frågor som hyvling, försämrad turordning och så vidare i ett avtal utan möjlighet att påverka detta under väldigt lång tid framöver”, framhåller Sekos ordförande Gabriella Lavecchia i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.