Klart med LOs stöd för nya las

ARBETSRÄTT2021-11-19
LOs representantskap har godkänt principöverenskommelsen om trygghet, omställning och anställningsskydd. Enligt LO innebär det bland annat att arbetsmarknadens parter tar över makten över reglerna på arbetsmarknaden.

LOs styrelse beslutade i tisdags att rekommendera representantskapet att ställa sig bakom den uppgörelse som tidigare träffats mellan Svenskt näringsliv, PTK och LO-förbunden IF Metall och Kommunal. Fyra LO-förbund reserverade sig mot beslutet – Seko, Byggnads, Fastighets och Transport. Nu har också representantskapet, som är det högsta beslutande organet mellan kongresserna, ställt sig bakom förslaget.

”Jag är stolt över att vi tar ansvar. Överenskommelsen innehåller förbättringar kring till exempel visstidsanställningar och hyvling. Man ska komma ihåg att en fjärdedel av Sveriges arbetarkvinnor har en visstidsanställning. Dessutom kan vi inte stoppa det lagstiftningsarbete som är på gång – det är bättre att vara med och påverka”, kommenterar LOs ordförande Susanna Gideonsson beslutet i ett pressmeddelande.

Nu är det enligt pressmeddelandet upp till varje förbund att besluta om de vill skriva under principöverenskommelsen eller inte. Om ett år måste politikerna ha levererat sin del, först då är det aktuellt att skriva under huvudavtalet, skriver LO.  

”Kvällens besked innebär också att representantskapet har godkänt ett nytt omställningsavtal med Svenskt Näringsliv. Nu får även de förbund som väljer att stå utanför huvudavtalet ett betydligt bättre omställningspaket”, framhåller Susanna Gideonsson.  

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.