Regeringen överkörd om 8 sidor

MEDIA2014-06-12
Kulturutskottet säger nej till regeringens förslag att den lättlästa tidningen 8 sidor ska flyttas till Myndigheten för tillgängliga medier.

Regeringens förslag var att 8 Sidor i framtiden ska upphandlas av Myndigheten för tillgängliga medier. Men enligt tidningens chefredaktör Malin Crona skulle det innebära slutet för tidningens oberoende. Hennes förslag var att den istället skulle tas över av public service, skriver Medievärlden.

Nu har en majoritet i riksdagens kulturutskott, bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet, bestämt sig för att gå emot regeringens förslag för att istället låta utreda om 8 sidor kan produceras inom Sveriges television eller Utbildningsradion.

"Tidningen riktar sig till en målgrupp med ett mycket begränsat utbud att välja bland. Därför är det extra viktigt att nyhetsförmedlingen fortsätter att vara fri och oberoende", skriver utskottet.

Regeringspartiernas representanter har reserverat sig mot beslutet, skriver Medievärlden.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.