Regeringen slår fast hur matchningstjänster ska utformas

ARBETSFÖRMEDLINGEN2022-06-28

Arbetsförmedlingen ska fortsätta att utveckla och effektivisera den arbetsmarknadspolitiska verksamheten, skriver regeringen i ett uppdrag till myndigheten. I uppdraget ges myndigheten närmare instruktioner för hur systemet med externa leverantörer av matchningstjänster ska utformas.

Regeringen beslutade 7 juni om en förordning som innebär att ett nytt arbetsmarknadspolitiskt program, förmedlingsinsatser, införs från 1 december i år. Regeringen uppdrar nu åt Arbetsförmedlingen att införa vidareutvecklade matchningstjänster med grund i detta program.

”Förmedlingsinsatserna ger en tydligare rättslig reglering för Arbetsförmedlingens fortsatta anskaffning av de vidareutvecklade matchningstjänster som myndigheten har fått i uppdrag att införa”, skriver regeringen. Myndigheten ska utforma dessa tjänster så att risken att oseriösa aktörer blir leverantörer minskar, ställa krav på tjänsternas utförande, och ersätta leverantörerna på ett sätt som bidrar till att ge dem incitament att nå resultat för alla deltagare. Arbetsförmedlingen ska sträva efter att den som anvisas till programmet ska ha möjlighet att välja mellan olika leverantörer av insatsen, och alla deltagare ska få ett ändamålsenligt stöd.

I uppdraget slår regeringen också fast att Arbetsförmedlingen ska anpassa verksamheten så att arbetssökande och arbetsgivare i hela landet kan få likvärdig service och likvärdigt stöd. ”Det kan ske genom verksamhet i myndighetens egen regi, genom anskaffning eller i samverkan med andra aktörer”, skriver regeringen. Myndigheten ska förbereda för att i undantagsfall kunna erbjuda förmedlingsinsatser i egen regi i områden där marknadsutbudet inte är tillräckligt.

Regeringen skriver också i uppdraget att Arbetsförmedlingen ska se till att den arbetsmarknadspolitiska bedömningen är träffsäker och enhetlig, att män och kvinnor ges förutsättningar att ta del av stöd och insatser på lika villkor och att arbetssökande prövas mot den bredd av insatser som finns hos Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen ska också fortsätta arbetet med att stärka och utveckla de individuella handlingsplanerna och uppföljningen av dem, samt åtgärda brister. Myndigheten ska även vidareutveckla och följa upp statistiska bedömningsstöd för att uppskatta hur långt ifrån arbetsmarknaden en arbetssökande står. De individuella handlingsplanerna ska hållas aktuella och följas upp. Planerna ska kunna användas till kontroll av om enskilda uppfyller villkoren för arbetslöshetsersättning, aktivitetsstöd, utvecklingsersättning eller etableringsersättning, skriver regeringen.

I uppdraget anges även att Arbetsförmedlingen ska samverka med kommuner för att nå ett sammanhållet stöd till arbetssökande. Myndigheten ska även arbeta med arbetslivsinriktad rehabilitering och insatser för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA