Regeringen vill förenkla offentlig upphandling

UPPHANDLING2021-09-21
Regeringen vill förenkla offentliga upphandlingar av mindre ekonomiskt värde. TCOs krav att arbetsrättsliga villkor ska gälla även även i sådana fall avvisas i propositionen.

De offentliga upphandlingarna i Sverige uppgår till ett värde av runt 800 miljarder kronor per år, och styrs till stora delar av gemensamma regler i EU. Regeringens förslag om enklare och mer flexibla regler gäller emellertid bara de upphandlingar som inte omfattas av EU-reglerna, de som ligger under det så kallade tröskelvärdet på cirka 7,7 miljoner kronor.

Vid upphandlingar över det värdet finns sedan några år en tydligt uttryckt möjlighet för myndigheterna att kräva att leverantören uppfyller villkor för de anställdas lön, semester och arbetstid. TCO anser att sådana krav ska kunna ställas även vid upphandlingar under tröskelvärdet, men det säger alltså regeringen nej till.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Upphandling
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.