Regeringen vill förnya a-kassan

A-KASSAN2018-02-28
Regeringen vill utreda en ny och effektivare arbetslöshetsförsäkring. Syftet är bland annat att inkludera fler och att koppla rätten till ersättning till vilka inkomster en individ har haft.

En väl fungerande arbetslöshetsförsäkring är viktig för trygghet och omställning på arbetsmarknaden, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Därför har utredaren Maria Hemström-Hemmingsson fått i uppdrag att se över hur a-kassan borde fungera. Försäkringen ska ge ekonomisk trygghet till den som förlorar sitt arbete och fungera som en omställningsförsäkring. Individen ska våga byta jobb utan att vara rädd att drabbas av ekonomisk kris. Det är viktigt för rörligheten på arbetsmarknaden, skriver regeringen.

”Alldeles för många står i dag utanför arbetslöshetsförsäkringen. Regeringen har förbättrat försäkringen på flera sätt, men vi behöver se till att fler kan omfattas av den trygghet som arbetslöshetsförsäkringen ska ge. Det är viktigt för en fungerande arbetsmarknad med omställning mellan olika jobb”, kommenterar arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson, S.

Utredaren ska lämna förslag till hur en arbetslöshetsförsäkring grundad på inkomster kan utformas, vilka ändringar som behöver göras inom arbetslöshetsförsäkringen och lämna förslag till hur villkoren i arbetslöshetsförsäkringen kan utformas så att fler kvalificerar sig för a-kassa.

Andelen arbetslösa som har rätt till ersättning har sjunkit kraftigt de senaste tio åren, från 64 procent 2007 till drygt 37 procent 2016, konstaterar Ylva Johansson i en debattartikel i Aftonbladet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.