Regeringen vill öronmärka pappadagar på grundnivå

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2021-12-21
Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, S, aviserar att regeringen kommer att komma med förslag om att öronmärka föräldraledighet till barnets pappa under 90 dagar, även om pappan bara har rätt till grundersättning, rapporterar Ekot.

Enligt en granskning från Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, hade vart tredje barn som föddes under 2017 en pappa som använt färre än 30 dagar med föräldrapenning. Detta trots att det för dessa barn var 90 dagar reserverade för vardera föräldern. Analysen visar också att pappor med lägst respektive högst inkomst oftare tar ut noll dagar med föräldrapenning. Lågutbildade pappor tar oftare ut noll dagar.

”Det är helt ofattbart att de som haft lägst inkomster är undantagna från reserveringen av 90 dagar, det går inte att rättfärdiga. Och det är dessutom en segregationsbomb, för det påverkar ju relativt nyanlända kvinnor framför allt. Vi kan inte ha det så här”, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi till Ekot.

Enligt Ekot ställer sig Vänsterpartiet, Liberalerna och Moderaterna positiva till socialförsäkringsministerns förslag.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.