Regeringen vill se fler civila i Polisen

POLISEN2012-12-13
Regeringen uppdrar åt Rikspolisstyrelsen, RPS, att utreda möjligheterna att låta civil personal utföra fler arbetsuppgifter inom Polisen. Det handlar i första hand om specialister inom olika områden.

Regeringen vill ge fler rätt att utföra uppgifter som i dag betecknas som polisiära. Därför vill justitieminister Beatrice Ask, M, att RPS går igenom behoven, uppger Ekot. Polisarbetet har blivit allt mer specialiserat och därför finns det ett behov av att personer med annan kompetens än polisutbildning ska kunna få utföra vissa arbetsuppgifter.

”Det är IT-brott eller ekonomisk brottslighet och annat. Det är klart att om man har en gedigen revisionsutbildning eller en teknisk utbildning, har man möjlighet att jobba med de utredningarna, men man har inte samma rättigheter som poliser. En del sådana möjligheter borde finnas”, säger Beatrice Ask till Ekot.

Det handlar om att förstärka Polisen med bland annat tekniker, ekonomer och analytiker. Uppgifterna kan till exempel vara att leda förundersökningar eller genomföra husrannsakan. Justitieministern konstaterar att det krävs andra kompetenser för att genomföra en husrannsakan om den är inriktad på en dator, jämfört med ett fordon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.