Regeringen vill se fler civila i Polisen

POLISEN2012-12-13

Regeringen uppdrar åt Rikspolisstyrelsen, RPS, att utreda möjligheterna att låta civil personal utföra fler arbetsuppgifter inom Polisen. Det handlar i första hand om specialister inom olika områden.

Regeringen vill ge fler rätt att utföra uppgifter som i dag betecknas som polisiära. Därför vill justitieminister Beatrice Ask, M, att RPS går igenom behoven, uppger Ekot. Polisarbetet har blivit allt mer specialiserat och därför finns det ett behov av att personer med annan kompetens än polisutbildning ska kunna få utföra vissa arbetsuppgifter.

”Det är IT-brott eller ekonomisk brottslighet och annat. Det är klart att om man har en gedigen revisionsutbildning eller en teknisk utbildning, har man möjlighet att jobba med de utredningarna, men man har inte samma rättigheter som poliser. En del sådana möjligheter borde finnas”, säger Beatrice Ask till Ekot.

Det handlar om att förstärka Polisen med bland annat tekniker, ekonomer och analytiker. Uppgifterna kan till exempel vara att leda förundersökningar eller genomföra husrannsakan. Justitieministern konstaterar att det krävs andra kompetenser för att genomföra en husrannsakan om den är inriktad på en dator, jämfört med ett fordon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA