Regeringens mål nås inte

SYSSELSÄTTNING2003-12-10

Regeringen kommer inte att klara målet om 80 procent sysselsatta till år 2004, enligt vårbudgetens så kallade basscenario.

Det är den svaga internationella konjunkturen som lägger hämsko på sysselsättningen i Sverige, säger regeringen. Europa, USA och Japan har haft den svagaste utvecklingen sedan början av 1980-talet, med ett globalt bakslag på IT-området och en allmän avmattning i världsekonomin som förlängdes av terrorattackerna i USA.

Nu är en återhämtning på gång, framför allt i USA som satsar på en expansiv politik. Men EU-länderna ligger sämre till, och än värre är det i Japan, där ekonomin befinner sig i tillbakagång.

Regeringen räknar med att den svenska ekonomin växer med endast 1,4 procent i år och 2,8 procent nästa år. Den öppna arbetslösheten väntas öka från 4,0 till 4,3 procent, men sjunker tillbaka till 4-procentsstrecket nästa år.

Andelen sysselsatta minskar också. Regeringens huvudscenario för de närmaste åren tyder på att sysselsättningsnivån stannar på 78 procent år 2004, något lägre än man trodde i höstas.

Målet att 80 procent av alla i arbetsför ålder ska ha en reguljär sysselsättning år 2004 uppnås alltså inte. Men målet står fast och regeringen lovar att sätta in nya åtgärder. Vad som krävs för att klara målet diskuteras dock inte i vårpropositionen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA