Regeringskansliet bryter mot lagen

ANSLAG2005-10-25

Regeringskansliet följer inte lagen. Anställningsförordningens krav att anställningsbeslut ska anslås på myndighetens anslagstavla struntar regeringskansliet i.

– Det är anmärkningsvärt att regeringskansliet väljer att inte följa reglerna, säger Svante Bodin, ordförande för ST i regeringskansliet.

Anställningsförordningen föreskriver att en myndighets beslut om anställning ska anslås på myndighetens anslagstavla, ett anslag som också ska innehålla information om när det anslogs, hur beslutet kan överklagas och om det finns avvikande mening i protokollet eller annan handling.

Regeringskansliets anställningsbeslut kan inte överklagas – men enligt ST-avdelningen är det inget skäl att låta bli att anslå besluten.

– Det är ändå viktigt att allmänheten kan få insyn i regeringskansliets beslut, säger Svante Bodin. Idag kan den som är intresserad inte på ett enkelt sätt få information om tillsatta befattningar.

– Det är också viktigt att information om de fackliga organisationerna haft invändningar kommer fram, säger Svante Bodin.

Regeringskansliet fattar många hundra anställningsbeslut årligen, utan att tillämpa lagens krav.

– Vi har tagit upp det och förvånas över att arbetsgivaren valt att inte göra något åt det. Däremot har vi sagt att man kan diskutera någon form av elektronisk anslagstavla som ett effektivare alternativ till den klassiska anslagstavlan.

Ämnesrådet Stellan Broman är jurist på regeringskansliet. Han är införstådd med att regeringskansliet inte följer anställningsförordningen. Men han anser att förordningens regel om anslagstavlor är gammalmodig. De flesta departement har inte ens någon anslagstavla.

– Man kan fundera över anslagstavlans funktion. Den här regeln är till för att de sökande som inte fått tjänsten ska få information om hur man överklagar. Eftersom regeringskansliets beslut inte kan överklagas har anslagstavlan ingen funktion för vår del.

– Eftersom regeringskansliets instruktion föreskriver att man måste underrätta alla sökanden att tjänsten tillsatts med en annan behöver de inte informeras med ett anslag. Om allmänheten är intresserad kan den lika gärna söka informationen från departementens diarier, menar han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA