Regeringskansliet måste skära ned

STATSBUDGETEN2010-12-09

Regeringen ställs under förmyndarskap. Det hävdade företrädare för regeringspartierna när riksdagen sänkte Regeringskansliets anslag med 300 miljoner kronor. ST befarar att neddragningarna blir betydligt större än de 300 tjänster det talats om.

”Trappan måste sopas uppifrån”. Staten skär ned på många håll, och då bör inte regeringen expandera sitt eget kansli. Det var ett av argumenten när Peter Hultqvist, S, försvarade de rödgrönas krav på nedskärningar – ett krav som fick majoritet med hjälp av Sverigedemokraternas röster.

Samtidigt tonade Peter Hultqvist ned effekterna av beslutet. Regeringskansliet har 700 miljoner kronor i kassakistan i form av anslagssparande, påpekade han. Varför ska regeringen ha mer än man gör av med? frågade han upprepade gånger under riksdagsdebatten.

– Någon anledning till dramatik finns inte. Regeringen skrämmer med neddragningar, men de behöver inte bli verklighet. Om man vidtar sådana åtgärder är det regeringens val.

Även Peter Eriksson, Mp, varnade regeringen för att ta till ”överåtgärder” för att påvisa följderna av oppositionens seger. Det skulle inte imponera på svenska folket, menade han.

De rödgröna klargjorde också att deras förslag enbart gäller 2011. Nästa år blir det en ny budgetbehandling för 2012.

– Vi vet inte vad Regeringskansliet ska ha i slutet av mandatperioden. Och det gäller alla myndigheter. Riksdagen fattar bara beslut för ett år i taget, konstaterade Peter Eriksson.

Per Bill, M, framhöll dock att oppositionen tidigare sagt nej till regeringspartiernas förslag om en engångsminskning nästa år. Och man kan inte driva en verksamhet på anslagssparande, som är till främst för oförutsedda utgifter, tillade han.

– Så bedrivs inte en ansvarsfull budgetpolitik.

Tuve Skånberg, Kd, fyllde i:

– Jag behöver bara säga ett ord: tsunamin. Anslagssparandet behövs för det oväntade. Men nu är regeringen satt under förmyndarskap, och ska komma till riksdagen och begära fickpengar. Och det finns lägen när det inte finns tid till det.

Per Hellman, STs avdelningsordförande på Regeringskansliet, säger till ST Press att det är oklart om anslagssparande får användas till löpande verksamhet.

– Och det är ju svårt att ha fast personal som jobbar på tillfälliga pengar. Eftersom vi inte vet vad som kommer nästa år vore det väldigt kortsiktigt att köra vidare som om inget hänt.

De kontakter facket hittills haft med förvaltningsledningen tyder på att det blir nedskärningar som kan beröra 300 personer. Det blir problematiskt för en redan hårt belastad personal, och politikerna måste nu prioritera hårdare bland uppdragen, understryker han.

Samtidigt hoppas han att personalminskningarna, om de måste ske, ska genomföras så snabbt som möjligt. I annat fall finns risken att ännu fler måste sägas upp. Regeringskansliet har utgifter under uppsägningstiden, och hela neddragningen på 300 miljoner ska klaras under året.

– Ju längre vi väntar, desto mer kommer det att kosta. Men det är riktigt, riktigt tråkigt. Vi har redan haft en ganska uppslitande process med uppsägningar på förvaltningsavdelningen.

Parterna ska träffas på fredagen för att diskutera den uppkomna situationen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA