Regimskiftet gör Ams framtid osäker

AMS2006-09-19

Den borgerliga alliansen tänker öppna upp arbetsförmedlingen för privata företag. ST inom Arbetsmarknadsverket vill hålla fast vid statlig arbetsförmedling, men avvaktar konkreta besked från den borgerliga alliansen.

Av:  Mikael Silberstein

Thomas Fager är ordförande för ST-avdelningen på Arbetsmarknadsverket.

Är arbetsförmedlarna rädda för att bli arbetslösa nu?

– Det finns alltid i en oro i myndigheter styrda av politiska beslut. Men vi är mest rädda för en politik som är dålig för arbetslösa, som gör skillnad på dem och som försämrar den statliga arbetsförmedlingens relationer med arbetsgivare.

Han anser att det är nödvändigt att statliga arbetsförmedlingar hjälper både personer som har lätt och svårt att få ett jobb. På det sättet är det lättare att ha kvar goda relationer med arbetsgivare.

– Den mix som finns i dag gör arbetsförmedlingen unik. Även arbetshandikappade kommer ut på arbetsmarknaden, säger Thomas Fager.

Lars Leijonborg (fp) har sagt att arbetsförmedlingen främst ska drivas i privat regi.

Han anser att ”de Ams-anställda går en gyllene framtid till mötes” och han tror inte heller att det kommer behövas färre arbetsförmedlare i framtiden.

Thomas Fager menar att den borgerliga alliansen måste få tid på sig att bli mer konkreta.

– De måste komma med direktiv och tala om vem som ska sköta jobbförmedlingen.

De borgerliga partierna har även kritiserat arbetsmarknadspolitiska åtgärder för att inte vara tillräckligt effektiva. 

Ams ledning jobbar på som vanligt och avvaktar beslut från den borgerliga alliansen, enligt Malin Engstedt, Ams presschef.

Alliansens arbetsmarknadspolitik

o Arbetsförmedlingsuppdraget öppnas för fler aktörer.

o Jobbgaranti för alla under 25 år som varit arbetslösa i 50 dagar.

o Nystartsjobb för långtidsarbetslösa, långtidssjuka och socialbidragstagare där arbetsgivaravgiften slopas under lika lång tid som personen varit arbetslös.

o Arbetsgivaravgiften halveras för ungdomar mellan 16 och 24 år och tas bort för 65-åringar som fortsätter att arbeta.

o A-kassa i max 300 dagar för personer utan barn under 18 år, sedan en jobbgaranti med 65 procents ersättning.

o Fler visstidsanställningar.   

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA