Regler för bildpublicering av misstänkt

POLISEN2011-10-26
Publicering av bilder på misstänkta brottslingar på polisens hemsida ska inte ske slentrianmässigt och får inte ersätta mer resurskrävande åtgärder. Det skriver Rikspolisstyrelsen i nya riktlinjer till landets polismyndigheter.

I de nya riktlinjerna konstaterar Rikspolisstyrelsen att varje polismyndighet måste göra en avvägning mellan det ”brottsutredande intresset” och skyddet för den personliga integriteten hos den misstänkte.

Publiceringen får aldrig ske slentrianmässigt. Rikspolisstyrelsen går till och med så långt att den säger att en publicering ska vara ”nödvändig” och användas restriktivt.

Publiceringen finns bara som ett alternativ för brott som kan ge minst sex månaders fängelse. Det får inte råda någon tvekan om att det är personen på bilden som är den misstänkte. Publiceringen får inte ske i stället för mer resurskrävande åtgärder – och redan före publiceringen ska polismyndigheten bestämma hur länge bilden ska ligga ute på nätet.

De nya råden börjar gälla 1 november 2011.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.