Rehabiliteringsmöten hinns inte med

FKASSAN2006-08-29

Försäkringskassan klarar inte av sitt åtagande när det gäller längre sjukskrivningar. Ofta dröjer det mer än ett år innan den sjukskrivne kallas till ett rehabiliteringsmöte.

Försäkringskassans mål är att inom 90 dagar ha ett avstämningsmöte med alla som sjukskrivs för längre perioder. Men i nästan hälften av fallen dröjer det mötet mer än ett år, enligt en redovisning som gjorts av Dagens Eko.

Ett skäl är att över en halv miljon människor har fått sjuk- eller aktivitetsersättning, det som tidigare kallades förtidspension.

Avsikten med uppföljningsmötena är att få till stånd en avstämning mellan den enskilde, den sjukskrivande läkaren, arbetsgivaren och eventuellt också arbetsförmedlingen. Utifrån avstämningen kan man göra en plan för hur den sjukskrivne ska kunna komma tillbaks till arbete. Men i mindre än ett fall av tio kommer mötet till stånd inom 90 dagar.

– Det är viktigt att komma igång tidigt därför att ju kortare tid som har gått sedan man lämnade sina arbetsuppgifter desto lättare är det att komma tillbaka. Det är också lättare för arbetsgivaren att ha en planering för sina anställda om det inte har gått alltför lång tid, säger Birgitta Målsäter som är avdelningschef på Försäkringskassans huvudkontor, till Ekot.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA