Rekryterare ratar sjuka och arbetslösa

ARBETSMARKNAD2008-09-03

Arbetsgivare vill inte anställa sjukskrivna eller långtidsarbetslösa. Det framgår av en TCO-enkät bland 1 800 personalchefer.

Mer än hälften, 56 procent, av dem som ansvarar för rekryteringar svarar att de ogärna anställer människor som är sjukskrivna från ett annat arbete. Och 44 procent förklarar att de är negativa till att anställa en långtidsarbetslös.

Bara omkring var tionde personalchef är uttryckligen positivt inställd till att erbjuda jobb till en sjukskriven eller långtidsarbetslös person.

Även äldre och småbarnsföräldrar riskerar att sorteras bort, men i betydligt mindre utsträckning.

– Varken den förra eller den nuvarande regeringen har insett kraften i utsorteringen på arbetsmarknaden, kommenterar TCOs samhällspolitiske chef Roger Mörtvik. De nya reglerna i sjukförsäkringen riskerar mot den här bakgrunden att bli ett stort misslyckande, leda till personliga tragedier för många av våra medlemmar och göra att fler hamnar i svårare utanförskap.

De nya reglerna sedan halvårsskiftet innebär att sjukskrivna i vissa lägen kan bli tvungna att säga upp sig efter ett halvårs sjukskrivning. Det gäller om man inte väntas kunna återgå till jobb hos sin gamla arbetsgivare, men förmodas klara något annat jobb någonstans i Sverige.

Tidigare har även försämringar för arbetslösa genomförts. Ersättningsnivån har sänkts och det har blivit svårare att kvalificera sig för a-kassa. TCO anser att det är fel väg att gå.

– Att piska de sjukskrivna och arbetslösa hårdare gör inte arbetsgivarna mer villiga att anställa dem. Nu behövs i stället stora investeringar i de yrkesverksammas vidareutbildning, mycket tidigare och kraftfullare insatser för att stärka de sjukskrivna och arbetslösa, men också insatser för att ge dem som står längst från arbetsmarknaden möjligheten till en ny, social arbetsmarknad, säger Roger Mörtvik.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA