Remisskritik mot nya sjukregler

SJUKFÖRSÄKRINGEN2011-09-28

Nu står det klart hur regeringen vill förändra de hårt kritiserade reglerna i sjukförsäkringen. Men kritiker menar att förändringarna är otillräckliga och att reglerna lämnar stort utrymme för godtycke.

I april i år formulerade regeringen sitt förslag till förändring av de kontroversiella sjukreglerna. Förslaget remissbehandlades över sommaren. Samtidigt krävde även riksdagen förändringar av reglerna.

Uppmjukning av tidsgränsen

Regeringens svar finns i årets budgetproposition: den så kallade bortre tidsgränsen mjukas upp och från årsskiftet blir det därför möjligt att behålla sjukpenningen ytterligare en tid – om något annat »skulle framstå som oskäligt«.

Men flera tunga remiss­instanser har varit kritiska till formuleringen.

– Begreppet oskäligt är väldigt diffust! Det öppnar för ett stort godtycke. De människor som är sjuka och berörs av de här reglerna behöver en mycket större tydlighet. De måste få veta vad som gäller, säger TCOs samhällspolitiske chef Roger Mörtvik.

Regeringen inför också en ny ersättningsform för de så kallade »nollklassade«, som tidigare haft tidsbegränsad förtidspension men som saknar sjukpenninggrundande inkomst. De ska få något som kallas »sjukpenning i särskilda fall« – men ersättningen kommer att bli högst 4 800 kronor per månad, före skatt.

Förslaget läggs fram trots Försäkringskassans starka protester. Myndigheten anser att reglerna är alltför komplicerade, och varnar för att det datasystem som behöver byggas upp för att administrera ärendena kommer att bli kostsamt.

Satsning på rehabilitering

Regeringen vill också göra en satsning på utökade rehabiliteringsinsatser.

– Det är bra att regeringen har lyssnat till en del av kritiken. Det är en början. Men vi har långt kvar till ett tydligt och hållbart regelverk, anser TCOs Roger Mörtvik.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Sjukregler
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA