Revision leder till rättelser

RIKSREVISIONEN2021-04-08

Riksrevisionens granskningar leder till positiva förändringar, men ibland tar det tid innan åtgärder genomförs, konstaterar myndigheten i sin årliga uppföljningsrapport.

I årets uppföljningsrapport har Riksrevisionen tittat närmare på 22 av effektivitetsrevisionens granskningar från åren 2016 och 2017. Enligt rapporten har 17 av dessa granskningar hittills lett till åtgärder från regeringen eller ansvariga myndigheter. Utifrån 5 av de 22 granskningarna har riksdagen beslutat om tillkännagivanden till regeringen, där regeringen uppmanas att vidta åtgärder utifrån Riksrevisionens rekommendationer.

”Kartläggning av förorenade områden, utvecklad informationssäkerhet och effektivare infrastrukturplanering är några av de förbättringar som granskningarna bidragit till. Att regeringen tar initiativ till lagändringar, stärker styrningen av myndigheter eller tillsätter utredningar är andra åtgärder som har föranletts av våra granskningar”, konstaterar riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

En annan av Riksrevisionens uppgifter är granskningen av myndigheternas årsredovisningar. Arbetet pågår hela året, och fel och brister kan ofta rättas till innan myndigheterna färdigställer sina årsredovisningar, konstaterar Riksrevisionen. Granskningen av 2019 års redovisningar ledde till att 10 av 226 granskade myndigheter fick en modifierad revisionsberättelse. Några av anledningarna var enligt rapporten att myndigheter använt anslag i strid med anslagsvillkor, överskridit ramen för ett beställningsbemyndigande eller att inte redovisat ersättningar till ledande befattningshavare.

Rapporten visar att de fel i årsredovisningarna som ledde till en modifierad revisionsberättelse i de flesta fall har åtgärdats på det sätt som Riksrevisionen rekommenderat.

”Den årliga revisionen fortsätter att effektivt bidra till bland annat bättre regelefterlevnad, bättre beslutsunderlag och bättre intern styrning och kontroll”, framhåller riksrevisor Helena Lindberg.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA