Revisorer ska spåra tillgångar i kriminell verksamhet

ÅKLAGARMYNDIGHETEN2021-02-17

Åklagarmyndigheten stärker insatserna mot den organiserade brottsligheten genom att anställa åtta nya åklagarrevisorer. Uppgiften blir att spåra och säkra pengar från kriminell verksamhet.

Åklagarrevisorernas huvuduppgift är att biträda åklagarna med att spåra och säkra pengar och andra tillgångar som kommer från kriminell verksamhet, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Arbetet sker genom finansiella utredningar där den misstänktes tillgångar kartläggs för att klargöra om det är rimligt att personen fått tillgångarna på laglig väg. Åklagarrevisorn kontrollerar offentliga inkomster och personens allmänna ekonomiska situation och gör sedan en analys. Sedan tidigare arbetar tio åklagarrevisorer vid myndigheten.

”Vi biträder åklagarna i både brottsutbytesfrågor och penningtvättsfrågor. Arbetet är väldigt roligt och meningsfullt. Brott ska inte löna sig, och att bli av med pengar och tillgångar är ofta det som svider mest för de kriminella. Att vi nu blir fler kommer att göra stor skillnad”, konstaterar Sara Jakobsson, som arbetat som åklagarrevisor i sju år, i pressmeddelandet.

Enligt pressmeddelandet ökade antalet finansiella utredningar med 13 procent under 2020 jämfört med året innan. Antalet ärenden där åklagare yrkade att utbyte av brott ska förverkas ökade med 14 procent.

I dag är sex åklagarrevisorer placerade i Stockholm, två i Malmö, en i Göteborg och en i Östersund. Myndigheten annonserar just nu efter ytterligare en revisor i Stockholm och två revisorer med placering på en eller två av åklagarkamrarna i Göteborg, Uddevalla, Halmstad, Skövde, Borås, Karlstad, Falun och Örebro.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA