Riksrevisionen granskar konkurrenstillsyn

KONKURRENSVERKET2019-02-13
Riksrevisionen har inlett en granskning av Konkurrensverkets tillsynsverksamhet. Syftet är att granska om konkurrens- och upphandlingstillsynen sker effektivt och om myndighetens ingripanden är välgrundade.

Konkurrensverket bedriver tillsyn för att motverka marknadsskadliga beteenden både inom offentlig och privat verksamhet. Riksrevisionen vill nu granska om arbetet görs effektivt och med rätt prioriteringar.

”Konkurrensverkets tillsynsärenden är omfattande och tidskrävande. Det är därför av stor vikt att myndigheten prioriterar rätt när den väljer vilka ärenden som ska drivas vidare”, kommenterar riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Riksrevisionen konstaterar att Konkurrensverket har en nyckelroll när det gäller att skapa och upprätthålla väl fungerande marknader i Sverige. Tillsynsarbetet innebär dagliga val mellan vilka ärenden som ska prövas, och vilka som ska lämnas därhän. I uppdraget ingår att bedriva så kallad konkurrenstillsyn och tillsyn inom upphandlingsområdet. Konkurrenstillsynen gäller bland annat att motverka kartellbildning, missbruk av dominerande ställning och konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet.

Granskningen ska vara klar i oktober i år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.