Riksrevisionen granskar pandemistöd

CORONA2021-09-23
Riksrevisionen inleder en granskning av hur statens stöd till idrotten och kulturen under pandemin fungerat. Granskningen ska svara på om stöden varit rätt utformade och betalats ut effektivt.

Idrott och kultur har påverkats kraftigt av de restriktioner som staten införde i samband med coronapandemin, konstaterar Riksrevisionen i ett pressmeddelande. Regeringen fattade snabbt beslut om ett antal branschspecifika ekonomiska stöd. Riksrevisionen kommer nu att granska om de utformades och utbetalades på ett effektivt sätt.

”I granskningen kommer vi bland annat att titta på om stöden var vältajmade i relation till mottagarnas behov och om de nått ut till rätt målgrupper”, förtydligar riksrevisor Helena Lindberg i pressmeddelandet.

Många delar av samhället har påverkats kraftigt av coronapandemin, men få samhällssektorer fick så kraftigt förändrade förutsättningar som idrotten och kulturen, påpekar Riksrevisionen. Både regeringen och de bidragsutbetalande organisationerna sattes under hårt tryck. Utformningen av de branschspecifika stöden till idrotts- och kulturlivet gjordes på kort tid, med begränsad information och stundtals under starkt opinionstryck. Risken för effektivitetsbrister är därmed påtaglig, skriver Riksrevisionen.

Resultatet från granskningen kommer att sammanställas i en rapport med planerad publicering i april 2022.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.