Riksutställningar får minskade anslag

KULTUR2010-03-08

Riksutställningar får fem miljoner kronor mindre i anslag nästa år. ”Ett scenario är att vi tvingas säga upp fem till sju personer”, säger vikarierande generaldirektören Eva Lundqvist.

Riksutställningar fanns med bland de myndigheter som omlokaliserades för ett par år sedan. En följd av flytten blev dyrare lokalkostnader.

‒ Det kostar fem miljoner mer om året att ha nybyggda lokaler på Gotland jämfört med dem vi hade i Stockholms innerstad, konstaterar Eva Lundqvist.

Nu kommer nästa dråpslag för myndigheten. År 2011 får myndigheten fem miljoner kronor mindre i anslag från regeringen.

‒ Det klarar vi inte utan att det påverkar verksamheten. Vi försöker nu visa departementet att ett scenario är att vi måste säga upp fem till sju personer. Vi kan inte lösa det beloppet på annat sätt, säger Eva Lundqvist.

Fram till 2010 har myndigheten haft ett extra tillskott på grund av flytten. Men från och med i år är det normalt anslag som gäller. Eva Lundqvist konstaterar att ökade lokalkostnader och den aviserade besparingen tar 10 miljoner kronor från verksamheten nästa år.

‒ Det här är kostsamt och väldigt besvärligt för oss.

Hon är också kritisk till att besparingen presenterats nu.

‒ Det pågår en utredning om Riksutställningar som är klar om ett par månader. Det känns konstigt att det här föregår den, säger hon.

Riksutställningar utlokaliserades till Gotland för drygt två år sedan. Myndigheten har närmare 50 anställda. Ramanslaget för 2009 var närmare 54 miljoner kronor.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kultur
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA