Annons:

Riktåldern för pension ligger kvar på 67 år

PENSIONER2023-05-31

Regeringen har fastställt att 67 år blir riktålder för pension även 2029. Riktåldern ska med start 2029 avgöra övriga åldersrelaterade bestämmelser kring pensionen. I ett pressmeddelande framhåller äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje, M, att det är avgörande att arbetslivet förlängs för att de som går i pension ska få goda ekonomiska villkor.

I år har lägsta åldern för att kunna ta ut inkomstgrundad pension höjts från 62 till 63 år. Åldersgränsen för när garantipension tidigast kan tas ut höjdes samtidigt från 65 till 66 år. Även övriga åldersgränser i trygghetssystemen har anpassats till de nya åldersgränserna. Åldersgränsen för rätten att stanna kvar i anställning har samtidigt höjts från 68 till 69 år.

Den så kallade riktåldern ska fastställas årligen, sex år i förväg. Regeringen har därför beslutat att fastställa riktåldern för pension för år 2029 till 67 år. Den har tidigare fastställts till 67 år också för åren 2026 till 2028.

”Att vi lever allt längre, är friska och aktiva är naturligtvis väldigt positivt. Fler år som pensionär innebär dock att den intjänade pensionen ska räcka över en längre tid och för att få en god ekonomisk tillvaro är det därför avgörande att arbetslivet förlängs”, understryker äldre- och socialförsäkringsminister Anna Tenje, M, i ett pressmeddelande.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA