”Risker med sämre pensionsvillkor”

PENSIONER2015-09-11

Staten riskerar att dräneras på kompetens när nu arbetsgivaren vill försämra pensionsvillkoren. Det skriver ordförandena för åtta fackförbund med medlemmar inom statlig sektor i en gemensam debattartikel.

Förhandlingarna om pensionerna står inför ett historiskt vägskäl där staten ser ut att försämra pensionsvillkoren, skriver Britta Lejon, ST, Lars Fresker, Officersförbundet, Lena Nitz, Polisförbundet, Håkan Sparr, Försvarsförbundet, Annika Elias, Ledarna, Johanna Jaara Åstrand, Lärarförbundet, Björn Hartvigsson, Tull-Kust, och Sineva Ribeiro, Vårdförbundet i sin debattartikel i Arbetet.

”Det är med beklämmande kortsynthet som Arbetsgivarverket ikläder sig rollen att dränera staten på kompetens genom att vilja försämra den långsiktiga tryggheten som ligger i pensionerna”, skriver de.

Genom de åtta organisationerna berörs mer än 100 000 statligt anställda av förhandlingarna om ett nytt tjänstepensionsavtal. Arbets­givarverket tecknade före sommaren avtal med Seko och Saco, men TCO-förbunden är inte nöjda med innehållet i det avtalet.

”För att kunna konkurrera om framtidens arbetskraft måste staten kunna erbjuda bra villkor och där är tjänstepensionerna en viktig del. Att försämra villkoren för en sektor som redan idag befinner sig i en ansträngd situation när det gäller kompetens- och chefsförsörjning är inte rätt väg att gå”, skriver de åtta.

Goda pensionslösningar är en förutsättning för ett hållbart arbetsliv, där fler kommer att behöva arbeta längre. En attraktiv lösning där medarbetare själva kan trappa ner sin arbetstid i den takt de önskar uppskattas av många medlemmar. Men det behövs också lösningar för deltidssjukskrivna och föräldralediga i ett nytt pensionsavtal, anser de åtta förbundsordförandena:

”Det är mycket förvånande att se den brist på ansvar som Arbetsgivarverket ger uttryck för. Vi vill ha ett tjänstepensionsavtal som ger bra pensioner och gör staten till en attraktiv arbetsgivare. Det kommer att bidra till att samhället fortsätter att fungera väl och det gynnar Sveriges konkurrenskraft.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA