Romska skadeståndskrav till JK

INTEGRITET2014-02-13

I november slog Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden fast att Skånepolisens register över romer var olagligt. Nu har nämnden lämnat 60 personers skadeståndskrav vidare till Justitiekanslern, JK, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har fattat beslut som rör omkring 60 ärenden i Skånepolisens register om närmare 5 000 personer. Besluten rör ärenden där personer har bett nämnden kontrollera om de blivit olagligt registrerade eller inte.

”Då har vi konstaterat att de här personerna som förekommer i registret, har drabbats av dessa brister. I och med det har lagen inte följts. Vi bedömer att det kan bli anledning att betala ut skadestånd. Därför har vi lämnat över det”, säger Patrik Skogh, biträdande enhetschef på Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden till Ekot.

Det var i november som Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden slog fast att Skånepolisens databas där närmare 5 000 personer registrerats, de flesta romer, var olagligt på flera punkter. Nämnden skrev då:

”Polismyndighetens behandling av personuppgifter är i flera avseenden olaglig. Det allvarligaste felet är att ändamålet med personuppgiftsbehandlingen är alldeles för vitt.”

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden meddelar dessutom i dag i ett pressmeddelande att de kommer att inleda närmare granskningar av underrättelseverksamheten hos polismyndigheterna i Norrbotten, Västra Götaland och Östergötlands län. Enligt nämnden är urvalet gjort med hänsyn till att myndigheterna är spridda över landet och representerar olika regioner.

Nämnden kommer att ha särskilt fokus på behovet av att behandla personuppgifter och sambandet mellan uppgifterna och misstänkt brottslighet. Nämnden kommer även kontrollera om det skett någon otillåten registrering av känsliga personuppgifter.

Granskningarna beräknas vara klara 18 juni 2014.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA