Romska skadeståndskrav till JK

INTEGRITET2014-02-13
I november slog Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden fast att Skånepolisens register över romer var olagligt. Nu har nämnden lämnat 60 personers skadeståndskrav vidare till Justitiekanslern, JK, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden har fattat beslut som rör omkring 60 ärenden i Skånepolisens register om närmare 5 000 personer. Besluten rör ärenden där personer har bett nämnden kontrollera om de blivit olagligt registrerade eller inte.

”Då har vi konstaterat att de här personerna som förekommer i registret, har drabbats av dessa brister. I och med det har lagen inte följts. Vi bedömer att det kan bli anledning att betala ut skadestånd. Därför har vi lämnat över det”, säger Patrik Skogh, biträdande enhetschef på Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden till Ekot.

Det var i november som Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden slog fast att Skånepolisens databas där närmare 5 000 personer registrerats, de flesta romer, var olagligt på flera punkter. Nämnden skrev då:

”Polismyndighetens behandling av personuppgifter är i flera avseenden olaglig. Det allvarligaste felet är att ändamålet med personuppgiftsbehandlingen är alldeles för vitt.”

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden meddelar dessutom i dag i ett pressmeddelande att de kommer att inleda närmare granskningar av underrättelseverksamheten hos polismyndigheterna i Norrbotten, Västra Götaland och Östergötlands län. Enligt nämnden är urvalet gjort med hänsyn till att myndigheterna är spridda över landet och representerar olika regioner.

Nämnden kommer att ha särskilt fokus på behovet av att behandla personuppgifter och sambandet mellan uppgifterna och misstänkt brottslighet. Nämnden kommer även kontrollera om det skett någon otillåten registrering av känsliga personuppgifter.

Granskningarna beräknas vara klara 18 juni 2014.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.