DI ska jaga olagliga etniska register

DISKRIMINERING2014-03-24
Datainspektionen, DI, får regeringens uppdrag att undersöka om det förekommer olaglig registrering av romer eller personer av annat etniskt ursprung inom socialtjänsten och bostadsmarknaden.

Det har förekommit omfattande registrering av romer under 1900-talet. Det har kommit fram under arbetsmarknadsdepartementets arbete med att ta fram en vitbok om övergrepp och kränkningar, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Därför får DI i uppdrag att kartlägga om det finns sådana register i dag.

Kartläggningen av romer har ofta varit systematisk, till synes utan tillräckligt samband med handläggning av enskilda ärenden. Därför har den romska minoriteten uttryckt oro för att det fortfarande förekommer otillbörlig behandling av personuppgifter, enligt pressmeddelandet. Diskriminering på bostadsmarknaden och i samband med kontakter med polis och socialtjänst är områden som återkommande har pekats ut av romer och andra aktörer som särskilt problematiska.

”Romers oro för registrering är mot bakgrund av historien och dagens fördomar förståelig. Vi måste ta denna oro på allvar. Därför ger vi Datainspektionen detta uppdrag som ett led i att överbrygga förtroendeklyftan mellan den romska gruppen och samhället i övrigt. Min förhoppning är självfallet att myndigheten inte ska hitta något olagligt register”, säger integrationsminister Erik Ullenhag, FP, i pressmeddelandet.

DI ska redovisa uppdraget senast 5 december 2014.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
Genom att trycka på "Skicka" godkänner jag att mitt inlägg kan publiceras på webben och i papperstidningen. Redaktionen förbehåller sig rätten att granska och redigera kommentarer på samma sätt som insändare. Publicering sker först sedan inlägget granskats. Detta sker normalt under kontorstid. Publikt publicerar inte inlägg som innehåller personangrepp. Inte heller publiceras inlägg som handlar om något annat än ämnet för artikeln.